Dat banken nog altijd niet staan niet te trappelen om u te helpen met vastgoedfinanciering, kan nauwelijks als een verrassing komen. Natuurlijk is de situatie wel wat verbeterd in vergelijking met een paar jaar geleden, maar banken zijn nog altijd terughoudend. Des te meer reden voor u om bij een aanvraag voor financiering uw eigen zaken en reputatie goed op orde te hebben.

Is Big Brother watching you?

In hoeverre is uw reputatie op het internet nu echt van belang? Afgelopen vrijdag mocht ik voor het vijfde opvolgende jaar weer aanwezig zijn op de Award uitreiking in het Conservatorium Hotel van White Canvas®. Geen toeval dat er weer veel grote vastgoed mensen aanwezig waren. Cor van Zadelhof reikte de Award uit aan Wouter Bos. Wat een koning is dat. Mensen vragen me zo vaak wat er nou van belang is voor het verkrijgen van een conveniërende vastgoed-financiering. Hier zijn naar mijn mening twee zaken van groot belang:

Op de eerste plaats vraagt een geldverstrekker zich altijd af wie u bent en wat u heeft gedaan in het verleden. Dit heeft alles te maken het het risicoprofiel voor de geldverstrekker bij een mogelijke financiering. Het internet is de ideale bron om te kijken of er informatie over u te vinden is. Zijn er artikelen over u of uw bedrijf te vinden, heeft u wellicht een faillisement achter uw naam staan of bent u in het verleden wel eens genoemd in artikelen of publicaties? Of wellicht heeft u profielen op social media kanalen waar informatie te vinden is? Het internet onthoudt alles en dit kan best wel eens tegen u werken, of de informatie nu terecht en/of volledig is of niet.

Overigens gaat het er niet alleen om of de geldverstrekker wellicht een financieel risico zou kunnen lopen, we hebben het hier ook over een mogelijk reputatie-risco als het bekend wordt dat u klant bij hem bent. Mocht de kans bestaan dat dit negatief kan afstralen op de reputatie van de geldverstrekker, dan kan deze ook op die grond besluiten om niet met u in zee te gaan.

Op de tweede plaats kijkt de financier naar de vastgoed-ervaring van de aanvrager. Hier zal weinig risico genomen worden en ervaring en een schoon trackrecord zijn dus van groot belang.

Het valt me telkens weer op dat de mensen die slecht te boek staan op het internet altijd tegen me zeggen, nee dat maakt voor mij niets uit hoor! Het is natuurlijk prima dat u zich er zelf niet aan stoort, of in ieder geval die indruk wilt wekken, uw mogelijke financier denkt hier toch echt anders over. Het maakt wel degelijk uit!

1 kans voor een eerste indruk bij aanvraag van een vastgoedfinanciering

Laat ik er duidelijk over zijn: u mag best wel eens een steekje laten vallen, helemaal schoon is ook verdacht. Maar wees kritisch, de geldverstrekker vormt wel een eerste indruk aan de hand van wat hij of zij ziet op Google. Een deel van de informatie die over uw persoon en bedrijf te vinden is, heeft u zelf de controle over. Zorg er dus voor dat uw Linkedin profiel klopt met hetgeen u zegt bij de financieringsaanvraag. En ja, men kijkt altijd naar uw bedrijfswebsite én Facebook pagina.

Daarnaast is er een deel waar u geen controle over heeft omdat dit online gezet is door derden. Maar ook hier zijn gelukkig manieren om ervoor te zorgen dat uw reputatie er online in ieder geval goed bij staat.

“De wereld waarin wij nu leven gaat over snelheid en controle, dus kijk met regelmaat hoe u ervoor staat op het internet. En ook op het gebied van online reputatiemanagement zijn er specialisten die u kunnen helpen. Heeft u een vlekje? Probeer mijn wasmiddel eens, het heet “White Canvas.nl” U heeft immers maar een kans voor een eerste indruk.”